Prezident bábovka s olivovým olejomPrezident-babovka

Ingrediencie:

  • 6 vajec
  • 300 g polohrubej múky
  • 300 g práškového cukru
  • 2 dcl Extra panenského olivového oleja Terra Creta
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  • 250 ml šľahačka

Postup:

  1. Žĺtka a cukor vymiešame do peny. Pridáme orechy a vanilkový cukor.
  2. Múku zmiešame s práškom do pečiva.
  3. Do žĺtkovej zmesi postupne pomaly primiešavame múku, olej a šľahačku. Veľmi jemne primiešame sneh z bielkov.
  4. Bábovkovú formu potrieme olivovým olejom.
  5. Cesto nalejeme do formy a dáme piecť do predhriatej rúry na 170 stupňov. Pečieme 35-40 min.

Bábovku necháme vychladnúť vo forme a až potom vyklopíme.

Prajem sladkú dobrú chuť 🙂

 

 

Snehová tvarohová torta s pomarančom

Cesto:Tvarohová-torta-s-pomarančom-2

  • 150 g polohrubej múky
  • 75 ml Extra panenského olivového oleja Terra Creta
  • 1 žĺtok (bielko použijeme na sneh)
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • kôra z ½ citróna

Plnka:

  • 500 ml mlieka
  • 500 g tvarohu = 2 kelímky (Rajo modrý)
  • 2 vanilkové cukry
  • 140 g práškového cukru
  • 75 ml Extra panenského olivového oleja Terra Creta
  • 1 vajce
  • 2 žĺtky (bielka použijeme na sneh)
  • 1 Zlatý klas
  • čerstvá vanilka, prípadne pár kvapiek vanilkovej arómy

Sneh: 

  • 3 bielky
  • 60g kryštálového cukru

+ 1 pomaranč

 Postup:

  1. Všetky ingrediencie na cesto spolu spracujeme a dáme do olejom potretej tortovej formy (olej iba na dno, nie na boky). Pekne rukou vyrovnáme a potlačíme, aby sa cesto scelilo.
  2. Všetky ingrediencie na plnku naraz zmiešame v mise a ponorným mixérom rozmixujeme na úplne hladkú tekutinu bez hrudiek.
  3. Vylejeme na cesto a dáme do rúry vyhriatej na 160°C, pečieme cca 60 minút. Každých 20 minút formu potrasieme, aby sa plnka rovnomerne piekla.
  4. Po 60 minútach skúsime znova potriasť, či je už náplň hotová. Nemá byť upečená do tuha (ešte sa dopečie so snehom), ale ak je stred ešte úplne tekutý musíme pár minút pridať.
  5. Na horúcu tortu poukladáme plátky pomaranča a natrieme snehom. Dáme ešte na chvíľku zapiecť na 170°C do zlatista.
  6. Upečenú tortu nevyberieme hneď, nakoľko by nám sneh padol. Vypneme, otvoríme rúru a vysunieme mriežku s tortou, aby sa začala chladiť. Po 5 minútach ju môžeme vybrať úplne.

 PRAJEME SLADKÚ DOBRÚ CHUŤ                                                                                                                               Autor receptu: Ivka

Malinové muffinkyMalinové-mafiny

Suroviny:

  • 120 g kryštálového cukru
  • 250 g polohrubej múky
  • 4 lyžice Extra panenského olivového oleja Terra Creta
  • 2 vajíčka
  • šťipka soli
  • 150 ml mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  • 80 g nasekaná biela čokoláda
  • 200 g mrazených malín

 Postup:

  1. Poukladáme mrazené maliny na tanier, aby sa trocha rozpustili a vyberieme asi 12-14 ks na vrch muffinov.
  2. Zmiešame kryštálový cukor, žĺtka, vanilkový cukor,  soľ, extra panenský olivový olej a mlieko. Najlepšie metličkou, aby sa cesto prevzdušnilo.
  3. Z bielkov vyšľaháme sneh.
  4. Zmiešame 2+3 a postupne pridávame preosiatu múku s práškom do pečiva.
  5. Na záver dáme do cesta maliny a nasekanú čokoládu. Jemne premiešame a plníme košíky približne do 1/2 až 2/3. Na vrch vtlačíme jednu malinu.
  6. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170 C asi 15-20 min, kým začnú jemne hnednúť. Počas pečenia rúru neotvárať, lebo muffiny by mohli klesnúť.

       Nikdy nemiešajte cesto v mixéri. Podstatou muffiniek je príprava dobrého cesta, ktoré musí byť miešané krátko a zľahka.

       PRAJEME SLADKÚ DOBRÚ CHUŤ                                                                                                                               Autor receptu: Ivka

Piškótová roláda z bezlepkovej múky s čokoládovým pudingom

Suroviny:

  • 6 PL (polievkových lyžíc) bezlepková múka Mix CPiškotová-roláda-s-čokoladovým-pudingom
  • 6 PL pomletý hnedý cukor (alebo klasický práškový cukor)
  • 3 PL Extra panenského olivového oleja Terra Creta
  • 6 vajec
  • 1 čajová lyžička prášok do pečiva

Plnka:

  • 400 ml mlieka
  • 1 čokoládový puding
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • brusnicový džem na potretie piškóty

 Postup:

  1. Z bielkov vyšľaháme sneh.
  2. Do snehu pridáme žĺtka a postupne pridáme bezlepkovú múku zmiešanú s práškom do pečiva, cukor a olivový olej.
  3. Na plech dáme papier na pečenie a potrieme troškou olivového oleja. Cesto vylejeme na plech a uhladíme.
  4. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170 oC asi 10 minút. Test s špajdľou nám ukáže, či je cesto už hotové.
  5. Vlhkú utierku položíme na dosku a na ňu vyklopíme horúce cesto z plechu. Tento spôsob je jednoduchší, rýchlejší a praktickejší, cesto sa ihneď dostane po otočení plechu priamo na vlhkú utierku, nevypadne, nezlomí sa a ani nikde nepraskne. Ľahúčko stiahneme papier na pečenie z upečeného horúceho cesta.
  6. Na spodnom dlhšom rohu začíname roládu stáčať a spolu s utierkou stočíme do rolády. Necháme úplne vychladnúť.
  7. Uvaríme si čokoládový puding (mlieko, cukor a prášok)  a necháme vychladnúť. Pri chladení ho priebežne miešame, aby sa nevytvorila koža.
  8. Roládu po vychladnutí opäť pomocou utierky roztočíme a rozotrieme na nej džem a na to natrieme puding. Piškótu, ktorú sme celú zvnútra potreli znovu stočíme na pevno do rolády. Potom roládu ešte jemne po celej dĺžke stlačíme dlaňami, aby sa roláda lepšie spojila.
  9. Zabalíme do alobalu a dáme chladiť asi na 30 minút do chladničky.

Na recept môžete použiť aj polohrubú múku a nie je potrebné meniť pomer surovín.

PRAJEME SLADKÚ DOBRÚ CHUŤ                                                                                                                               Autor receptu: Ivka