Prezident bábovka s olivovým olejom
Ingrediencie:
- 6 vajec
- 300 g polohrubej múky
- 300 g práškového cukru
- 2 dcl Extra panenského olivového oleja Terra Creta
- 100 g mletých vlašských orechov
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- 250 ml šľahačka
Postup:
- Žĺtka a cukor vymiešame do peny. Pridáme orechy a vanilkový cukor.
- Múku zmiešame s práškom do pečiva.
- Do žĺtkovej zmesi postupne pomaly primiešavame múku, olej a šľahačku. Veľmi jemne primiešame sneh z bielkov.
- Bábovkovú formu potrieme olivovým olejom.
- Cesto nalejeme do formy a dáme piecť do predhriatej rúry na 170 stupňov. Pečieme 35-40 min.
Bábovku necháme vychladnúť vo forme a až potom vyklopíme.
Prajem sladkú dobrú chuť 🙂
Snehová tvarohová torta s pomarančom
Cesto:
- 150 g polohrubej múky
- 75 ml Extra panenského olivového oleja Terra Creta
- 1 žĺtok (bielko použijeme na sneh)
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- kôra z ½ citróna
Plnka:
- 500 ml mlieka
- 500 g tvarohu = 2 kelímky (Rajo modrý)
- 2 vanilkové cukry
- 140 g práškového cukru
- 75 ml Extra panenského olivového oleja Terra Creta
- 1 vajce
- 2 žĺtky (bielka použijeme na sneh)
- 1 Zlatý klas
- čerstvá vanilka, prípadne pár kvapiek vanilkovej arómy
Sneh:
- 3 bielky
- 60g kryštálového cukru
+ 1 pomaranč
Postup:
- Všetky ingrediencie na cesto spolu spracujeme a dáme do olejom potretej tortovej formy (olej iba na dno, nie na boky). Pekne rukou vyrovnáme a potlačíme, aby sa cesto scelilo.
- Všetky ingrediencie na plnku naraz zmiešame v mise a ponorným mixérom rozmixujeme na úplne hladkú tekutinu bez hrudiek.
- Vylejeme na cesto a dáme do rúry vyhriatej na 160°C, pečieme cca 60 minút. Každých 20 minút formu potrasieme, aby sa plnka rovnomerne piekla.
- Po 60 minútach skúsime znova potriasť, či je už náplň hotová. Nemá byť upečená do tuha (ešte sa dopečie so snehom), ale ak je stred ešte úplne tekutý musíme pár minút pridať.
- Na horúcu tortu poukladáme plátky pomaranča a natrieme snehom. Dáme ešte na chvíľku zapiecť na 170°C do zlatista.
- Upečenú tortu nevyberieme hneď, nakoľko by nám sneh padol. Vypneme, otvoríme rúru a vysunieme mriežku s tortou, aby sa začala chladiť. Po 5 minútach ju môžeme vybrať úplne.
PRAJEME SLADKÚ DOBRÚ CHUŤ Autor receptu: Ivka
Malinové muffinky
Suroviny:
- 120 g kryštálového cukru
- 250 g polohrubej múky
- 4 lyžice Extra panenského olivového oleja Terra Creta
- 2 vajíčka
- šťipka soli
- 150 ml mlieka
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- 80 g nasekaná biela čokoláda
- 200 g mrazených malín
Postup:
- Poukladáme mrazené maliny na tanier, aby sa trocha rozpustili a vyberieme asi 12-14 ks na vrch muffinov.
- Zmiešame kryštálový cukor, žĺtka, vanilkový cukor, soľ, extra panenský olivový olej a mlieko. Najlepšie metličkou, aby sa cesto prevzdušnilo.
- Z bielkov vyšľaháme sneh.
- Zmiešame 2+3 a postupne pridávame preosiatu múku s práškom do pečiva.
- Na záver dáme do cesta maliny a nasekanú čokoládu. Jemne premiešame a plníme košíky približne do 1/2 až 2/3. Na vrch vtlačíme jednu malinu.
- Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170 C asi 15-20 min, kým začnú jemne hnednúť. Počas pečenia rúru neotvárať, lebo muffiny by mohli klesnúť.
Nikdy nemiešajte cesto v mixéri. Podstatou muffiniek je príprava dobrého cesta, ktoré musí byť miešané krátko a zľahka.
PRAJEME SLADKÚ DOBRÚ CHUŤ Autor receptu: Ivka
Piškótová roláda z bezlepkovej múky s čokoládovým pudingom
Suroviny:
- 6 PL (polievkových lyžíc) bezlepková múka Mix C
- 6 PL pomletý hnedý cukor (alebo klasický práškový cukor)
- 3 PL Extra panenského olivového oleja Terra Creta
- 6 vajec
- 1 čajová lyžička prášok do pečiva
Plnka:
- 400 ml mlieka
- 1 čokoládový puding
- 2 lyžice hnedého cukru
- brusnicový džem na potretie piškóty
Postup:
- Z bielkov vyšľaháme sneh.
- Do snehu pridáme žĺtka a postupne pridáme bezlepkovú múku zmiešanú s práškom do pečiva, cukor a olivový olej.
- Na plech dáme papier na pečenie a potrieme troškou olivového oleja. Cesto vylejeme na plech a uhladíme.
- Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170 oC asi 10 minút. Test s špajdľou nám ukáže, či je cesto už hotové.
- Vlhkú utierku položíme na dosku a na ňu vyklopíme horúce cesto z plechu. Tento spôsob je jednoduchší, rýchlejší a praktickejší, cesto sa ihneď dostane po otočení plechu priamo na vlhkú utierku, nevypadne, nezlomí sa a ani nikde nepraskne. Ľahúčko stiahneme papier na pečenie z upečeného horúceho cesta.
- Na spodnom dlhšom rohu začíname roládu stáčať a spolu s utierkou stočíme do rolády. Necháme úplne vychladnúť.
- Uvaríme si čokoládový puding (mlieko, cukor a prášok) a necháme vychladnúť. Pri chladení ho priebežne miešame, aby sa nevytvorila koža.
- Roládu po vychladnutí opäť pomocou utierky roztočíme a rozotrieme na nej džem a na to natrieme puding. Piškótu, ktorú sme celú zvnútra potreli znovu stočíme na pevno do rolády. Potom roládu ešte jemne po celej dĺžke stlačíme dlaňami, aby sa roláda lepšie spojila.
- Zabalíme do alobalu a dáme chladiť asi na 30 minút do chladničky.
Na recept môžete použiť aj polohrubú múku a nie je potrebné meniť pomer surovín.
PRAJEME SLADKÚ DOBRÚ CHUŤ Autor receptu: Ivka