Hráškovo-šampiňónové cestoviny
Ingrediencie:
- 250 g cestovín
- 250 g šampiňónov
- 50 g hrášku
- 3 PL Extra panenského olivového oleja Terra Creta
- 2 PL ustricovej omáčky
- 2 PL ocot balsamico cream Terra Creta
- 3 PL kokosového mlieka
- 1 PL sójovej omáčky
- 2 PL paradajkového pretlaku
- Soľ
- Mleté čierne korenie
Postup:
- Cestoviny uvaríme v osolenej vode al dente.
- V panvici na miernom ohni zohrejeme olivový olej a vložíme na štvrtiny pokrájané šampiňóny. Osmažíme asi 2 minúty.
- Postupne pridáme všetky ingrediencie, necháme chvíľku povariť a na záver pridáme hrášok. Soľ pridáme podľa chuti.
PRAJEME DOBRÚ CHUŤ 🙂 Autor receptu: Ivka
Lasagne
- 500 g mleté hovädzie mäso
- 1 ks väčšia cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 250 g krájané paradajky
- 2 ČL paradajkový pretlak
- 3 lyžice Extra panenského olivového oleja BIO Terra Creta
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- Oregano
- Bazalka
- Škorica celá
Suroviny na bešamel:
- 50 g masla
- 50 g hladká múka (alebo 50 g bezlepkovej múky)
- 600 ml mlieka
- 200 g strúhaný syr
- Muškátový orech
Cestoviny – lasagne plátky
Postup:
- Na olivovom oleji si opražíme nakrájanú cibuľku a roztlačený cesnak. Pridáme mleté hovädzie mäso a opražíme do hneda aby sa mäso zatiahlo. Osolíme, okoreníme, pridáme bazalku, oregano a celú škoricu. Necháme dusiť vo vlastnej šťave asi 15 min. Potom pridáme nakrájane paradajky aj so šťavou a pretlak. Necháme dusiť 15min.
- Cestoviny – lasagne plátky si dáme variť do osolenej vody asi na 5 min. Scedíme.
- Do malého hrnca dáme roztopiť maslo a pridáme múku. Potom pridáme mlieko a postrúhame trošku muškátového oriešku. Za stáleho miešania počkáme kým to zhustne, potom odstavíme a vmiešame nastrúhaný syr.
- Zapekaciu misu potrieme s troškou olivového oleja. Do nej budeme vrstviť najprv cestovinové pláty a potom omáčku (pláty, omáčka, pláty, omáčka, pláty, omáčka, pláty). Vrchnú vrstvu polejeme bešamelom. Dáme zapiecť do rúry, horný dolný ohrev na 180 oC, asi 40min.
PRAJEME DOBRÚ CHUŤ Autor receptu: Ivka
Špaldové cestoviny s lososom
Ingrediencie (pre 2 osoby):
- 500 g špaldových cestovín – fettuccine alebo penne
- 250 g mrazeného lososa
- 3 lyžice Extra panenského olivového oleja Terra Creta
- 200 ml sladkej smotany resp. ryžová náhrada smotany BIO
- 2 lyžice hustého paradajkového pretlaku
- soľ, čierne korenie
Postup:
- Cestoviny uvaríme v osolenej vode al dente.
- V panvici na miernom ohni zohrejeme olivový olej a vložíme zamrazeného lososa. Lososa posolíme a okoreníme. Za 2-3 minúty ho otočíme na druhú stranu. Keď je krásne mäkký, rozdrobíme ho vidličkou na menšie kúsky. Pridáme smotanu a paradajkový pretlak a povaríme asi 3 min. Omáčku môžeme ďalej ochutiť podľa vlastnej fantázie napr. lyžičkou ustricovej omáčky alebo pár kvapkami Octu Balsamico.
- Na záver k lososovi s omáčkou pridáme uvarené cestoviny a dôkladne premiešame.
- Podávame s jemne nasekanou bazalkou.
PRAJEME DOBRÚ CHUŤ Autor receptu: Ivka
Teľacie mäso so špagetami
- 1 kg teľacieho mäsa
- 1 najemno nakrájaná veľká cibuľa
- 3 strúčiky najemno nakrájaného cesnaku
- 100 ml bieleho vína
- 1 kg jemne nakrájané paradajky
- 1 kúsok škorice v celku
- 5-6 ks klinčeky
- 2-3 ks bobkové listy
- Soľ, čierne korenie
- ½ kg špagiet No.5
- 1 šálka zrelého syra na posypanie
- 5 lyžíc Terra Creta Extra panenský olivový olej
Postup:
- Umyté a osušené mäso si nakrájame na kocky. Vo veľkom hrnci zohrejeme olivový olej a pridáme mäso. Mäso opečieme zo všetkých strán na miernom ohni, kým sa šťava neodparí. Do hrnca k mäsu dáme víno, cesnak, paradajky, škoricu, bobkový list, soľ, čierne korenie, 1-2 šálky vody a dusíme, kým mäso nie je dostatočne mäkké, asi jeden a pol hodiny.
- V ďalšom veľkom hrnci privedieme vodu k varu a vsypeme jednu lyžičku soli.Pridáme špagety a varíme po dobu 15 minút pri vysokej teplote. Vlejem do sitka a prepláchneme studenou vodou.
- Špagety podávame s mäsom a omáčkou a posypané strúhaným syrom.