Proces výroby olivového oleja
Ako jeden z najmodernejších mlynov v Európe, bola väčšina nových zariadení Terra Creta navrhnutá a vybudovaná na Kréte. Väčšina našich výrobných komponentov bola vytvorená tímom Terra Creta. Vytvorenie dokonalého mlyna je umenie samo o sebe, pretože môžete spracovávať rovnaké olivy v dvoch rôznych mlynoch a v závislosti na použití procesov a zariadení skončíte s dvoma veľmi odlišnými olivovými olejmi. V Terra Creta je každý kus zariadenia, ktoré je používané na extrakciu, vyrobený z nerezovej ocele, aby nedošlo k znehodnoteniu oleja, a to buď v zložení alebo v chuti.
Výroba olivového oleja je jednoduchá a zároveň prirodzená. Unikátny, technologicky vyspelý a výkonný olivový mlyn spoločnosti Terra Creta dokáže spracovať olivy na olivový olej do 45 minút od prijatia olív do mlynu. Nič nepridávame. Príroda poskytuje všetko, čo je potrebné. Vzhľadom k tomu, že olivy sú zozbierané a spracované v rovnaký deň, má olej veľmi nízku kyslosť a zachováva si svoju výraznú chuť a zároveň svoje prínosy pre zdravie. Olivový olej je jednoducho ovocná šťava, stačí vytlačiť olej z olív a ako väčšina prírodných ovocných štiav je veľmi zdravá vďaka svojej bohatej výživnej hodnote a svojmu obsahu prospešných prírodných zložiek.
1. Olivy sa zozbierajú z olivových hájov a prinesú sa do olivového mlyna, kde sú podrobené analýze na kvalitu a kvantitu. Terra Creta na mieste vezme do laboratória reprezentatívne vzorky z každej šarže olív a prostredníctvom inteligentného počítačového systému kontroluje atribúty ako kyslosť, farba a výnos plodiny. Terra Creta zaviedla tieto jedinečné postupy pri prijatí olív pre kvalitu a klasifikáciu s cieľom lepšieho monitorovania, udržiavania a zlepšovania kvality a úplnosti našich produktov. Na začiatku je každej šarži priradený čiarový kód a s ním vstupuje do systému vysledovateľnosti. Po obdržaní čerstvých olív, veľké ventilátory sfúknu lístie alebo konáriky, ktoré môžu byť zozbierané s olivami v sieťach. Následne sú olivy radené podľa kvality do veľkých síl v rámci prípravy na extrakciu olivového oleja. Akonáhle sú olivy roztriedené, vstupuje do procesu jedna z dvoch výrobných liniek pre zvyšok výroby. Terra Creta má za hodinu 24-tonovú prijímaciu kapacitu na olivy a kapacitu produkcie 11-ton za hodinu.
2. Prvým krokom vo výrobnej linke je umývanie. Olivy sa trikrát premyjú pitnou vodou, aby sa zabezpečilo, že všetky nečistoty, listy a cudzie čiastočky sú odstránené tak, aby nemohlo dôjsť ku znehodnoteniu oleja.
3. V ďalšej fáze pokračujú olivy do drviča z nerezovej ocele, ktorý drví celú olivu, vrátane kôstky(PIP), do olivovej pasty. Tento krok je dôležitý, pretože dĺžka drvenie a textúra pasty môže zmeniť kvalitu olivového oleja. Preto, keď Terra Creta drví olivy, to čo vzniká, je robustná kúsková pasta, nie krémové alebo kašovitá.
4. Olivová pasta sa prenáša do veľkej oceľovej nádrže na zmäkčovanie. Nádoba obsahuje veľký oceľový obracač, ktorý pri zahriatí na 27 stupňov Celzia (80,6 stupňov Fahrenheita) neustále hýbe pastu. Po cca. 35 minútach je hmota pripravená na ďalší krok. Táto časť procesu sa v Terra Creta nazýva “fréza”, termín ktorý najlepšie popisuje proces, keďže pojem “za studena lisovaný” je tak trochu zavádzajúci vzhľadom k tomu, že v súčasnej dobe olivy nie sú zvyčajne stlačené. V tejto fáze prirodzene vyskytujúce sa enzýmy vyvíjajú chuť a arómu oleja, takže je to veľmi dôležitá fáza.
5. V odstredivke je dužina olivy spolu s kôstkou oddelená od šťavy z olív. Oddelenie môže byť vykonávaná buď trojfázovou (olej-voda-pevné látky) alebo dvojfázovou extrakciou (olej – vodnaté pevné látky). Používame dvojfázové extrakcie, aby nebola voda premrhaná (úspora 1000 l vody na 1000 litrov olivového oleja). Okrem ekologických výhod, dvojfázové extrakcie vytvárajú zdravší olivový olej a taktiež nie sú vodou vymývané dôležité polyfenoly.
6. V tejto fáze je olivová šťava kombinácia oleja, trochu vody a sedimentov z olivových výliskov. V záverečnej fáze sa oddeľujú tieto dva prvky, nechávajúc len prírodný olivový olej – čistú a prírodnú ovocnú šťavu, ktorá je prevezená do skladovacích nádrží a čaká na fľaškovanie. Celý proces od príjmu až po plnenie je počítačom automatizované v kontrolovanom prostredí, takže je dodržaná úplná kontrola nad výrobou.
Spracovanie olivového oleja je teraz dokončené a všetko čo ostáva je zlatý nektár z najviac udržiavanej úrody v histórii. V tomto duchu Terra Creta využíva každý vedľajší produkt výrobného procesu s cieľom podporiť udržateľnosť vo všetkých aspektoch spoločnosti. Niektoré príklady na recykláciu:
- Listy odobraté z pôvodnej úrody sú vrátené späť farmárom na kŕmenie hospodárskych zvierat.
- Výlisky z olív odstránené v odstreďovači sú dávané do spoločností na výrobu oleja z olivových výliskov a na výrobu suchých výliskov (používajú sa ako palivo).
Suché výlisky sú tiež používané ako palivo pre ohrev vody v priebehu zmäkčovacej fázy, ako aj pre vykurovanie výrobných zariadení. Použitie vody v mlyne je minimálne, čo šetrí cenné prírodné zdroje.
Kľúčové vlastnosti olivového mlyna Terra Creta
- Inovatívny dizajn a plne automatizovaná výroba ponúka nižšie výrobné náklady a úplnú kontrolu nad každým krokom vo výrobe
- Kontinuálne extrakcie, kvalita klasifikácie všetkých olív pri príchode a dvojfázová extrakcia zaručujú najvyššiu kvalitu olivového oleja
- Ekologická stavba využíva solárne trubice pre vnútorné osvetlenie a dvojfázová extrakcia minimalizuje odpadovú vodu a neznečisťuje životné prostredie
- Všetky výrobné zariadenia boli navrhnuté vývojovým tímom Terra Creta a boli vyrobené zo 100% nerezovej ocele 316L, a 85% všetkých strojov a zariadení bolo vyrábaných na ostrove Kréta
- Medzinárodná certifikácia s IFS, ISO 22000:2005 (HACCP), ISO 9001:2008, Kosher, BIOHELLAS, NOP-USDA, KRAV, ECOCERT pre organické extrakcie olivového oleja.