Šošovicová polievka
- ½ kg hnedej šošovice
- 1 stredne veľká na jemno nakrájaná cibuľa
- ½ šálky Terra Creta Extra panenského olivového oleja
- 2-3 jemne nakrájané strúčiky cesnaku
- 1 lyžica paradajkového pyré alebo 3 zrelé nastrúhané paradajky
- 3 bobkové listy
- soľ, čierne korenie
- 2 lyžice dobrého kvalitného octu
Postup: Dáme do hrnca s vodou šošovicu, prikryjeme pokrývkou a varíme po dobu 5-6 minút, potom zlejeme. Na olivovom oleji si opražíme dohneda cibuľu, pridáme šošovicu, cesnak, paradajkový pretlak zriedený v 1 šálku vody alebo len paradajky, bobkový list, soľ, korenie a vodu na pokrytie. Varíme, kým bude šošovica uvarená, bude to trvať asi pol hodiny. Pridáme ocot, varíme ešte 5 minút a polievka je hotová.