Hráškovo-šampiňónové cestoviny

Ingrediencie:

  •  250 g cestovínCestoviny--hráškovo-šampiňónove
  • 250 g šampiňónov
  • 50 g hrášku
  • 3 PL Extra panenského olivového oleja Terra Creta
  • 2 PL ustricovej omáčky
  • 2 PL ocot balsamico cream Terra Creta
  • 3 PL kokosového mlieka
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie

Postup:

  1. Cestoviny uvaríme v osolenej vode al dente.
  2. V panvici na miernom ohni zohrejeme olivový olej a vložíme na štvrtiny pokrájané šampiňóny. Osmažíme asi 2 minúty.
  3. Postupne pridáme všetky ingrediencie, necháme chvíľku povariť a na záver pridáme hrášok. Soľ pridáme podľa chuti.

PRAJEME DOBRÚ CHUŤ     🙂                                                                                                                            Autor receptu: Ivka

Lasagne

Suroviny na mäsovú omáčku:Lasagne-Ivka

  •  500 g mleté hovädzie mäso
  • 1 ks väčšia cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 250 g krájané paradajky
  • 2 ČL paradajkový pretlak
  • 3 lyžice Extra panenského olivového oleja BIO Terra Creta
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • Oregano
  • Bazalka
  • Škorica celá

Suroviny na bešamel:

  • 50 g masla
  • 50 g hladká múka (alebo 50 g bezlepkovej múky)
  • 600 ml mlieka
  • 200 g strúhaný syr
  • Muškátový orech

Cestoviny – lasagne plátky

Postup:

  1. Na olivovom oleji si opražíme nakrájanú cibuľku a roztlačený cesnak. Pridáme mleté hovädzie mäso a opražíme do hneda aby sa mäso zatiahlo. Osolíme, okoreníme, pridáme bazalku, oregano a celú škoricu. Necháme dusiť vo vlastnej šťave asi 15 min. Potom pridáme nakrájane paradajky aj so šťavou a pretlak. Necháme dusiť 15min.
  2. Cestoviny – lasagne plátky si dáme variť do osolenej vody asi na 5 min. Scedíme.
  3. Do malého hrnca dáme roztopiť maslo a pridáme múku. Potom pridáme mlieko a postrúhame trošku muškátového oriešku. Za stáleho miešania počkáme kým to zhustne, potom odstavíme a vmiešame nastrúhaný syr.
  4. Zapekaciu misu potrieme s troškou olivového oleja. Do nej budeme vrstviť najprv cestovinové pláty a potom omáčku (pláty, omáčka, pláty, omáčka, pláty, omáčka, pláty). Vrchnú vrstvu polejeme bešamelom. Dáme zapiecť do rúry, horný dolný ohrev na 180 oC, asi 40min.

PRAJEME DOBRÚ CHUŤ                                                                                                                                                 Autor receptu: Ivka

 

Špaldové cestoviny s lososom

Ingrediencie (pre 2 osoby):

  • 500 g špaldových cestovín – fettuccine alebo penneŠpaldové-cestoviny-s-lososom 1
  • 250 g mrazeného lososa
  • 3 lyžice Extra panenského olivového oleja Terra Creta
  • 200 ml sladkej smotany resp. ryžová náhrada smotany BIO
  • 2 lyžice hustého paradajkového pretlaku
  • soľ, čierne korenie

Postup:

  1. Cestoviny uvaríme v osolenej vode al dente.
  2. V panvici na miernom ohni zohrejeme olivový olej a vložíme zamrazeného lososa. Lososa posolíme a okoreníme. Za 2-3 minúty ho otočíme na druhú stranu. Keď je krásne mäkký, rozdrobíme ho vidličkou na menšie kúsky. Pridáme smotanu a paradajkový pretlak a povaríme asi 3 min. Omáčku môžeme ďalej ochutiť podľa vlastnej fantázie napr. lyžičkou ustricovej omáčky alebo pár kvapkami Octu Balsamico.
  3. Na záver k lososovi s omáčkou pridáme uvarené cestoviny a dôkladne premiešame.
  4. Podávame s jemne nasekanou bazalkou.

PRAJEME DOBRÚ CHUŤ                                                                                                                                                 Autor receptu: Ivka

 

 

 

Teľacie mäso so špagetami

 Ingrediencie (pre 4 osoby):Recepty telacie so spagetami

  • 1 kg teľacieho mäsa
  • 1 najemno nakrájaná veľká cibuľa
  • 3 strúčiky najemno nakrájaného cesnaku
  • 100 ml bieleho vína
  • 1 kg jemne nakrájané paradajky
  • 1 kúsok škorice v celku
  • 5-6 ks klinčeky
  • 2-3 ks bobkové listy
  • Soľ, čierne korenie
  • ½ kg špagiet No.5
  • 1 šálka zrelého syra na posypanie
  • 5 lyžíc Terra Creta Extra panenský olivový olej

Postup:

  1. Umyté a osušené mäso si nakrájame na kocky. Vo veľkom hrnci zohrejeme olivový olej a pridáme mäso. Mäso opečieme zo všetkých strán na miernom ohni, kým sa šťava neodparí. Do hrnca k mäsu dáme víno​​, cesnak, paradajky, škoricu, bobkový list, soľ, čierne korenie, 1-2 šálky vody a dusíme, kým mäso nie je dostatočne mäkké, asi jeden a pol hodiny.
  2.  V ďalšom veľkom hrnci privedieme vodu k varu a vsypeme jednu lyžičku soli.Pridáme špagety a varíme po dobu 15 minút pri vysokej teplote. Vlejem do sitka a prepláchneme studenou vodou.
  3.  Špagety podávame s mäsom a omáčkou a posypané strúhaným syrom.